Onze bacheloropleiding Literatuur en Samenleving is in 2012 ontstaan door samenvoeging van het allerbeste uit vier (oude, en thans definitief gesloten) bacheloropleidingen van onze Faculteit der Letteren (per 1 september 2014: Faculteit der Geesteswetenschappen): Nederlands, Engels, Frans en Literatuurwetenschap.
Dat betekent niet dat je bij ons op bachelorniveau geen Engels en Nederlands meer kunt studeren. Integendeel: je kunt kiezen voor trajecten waarin de literaturen en culturen van deze talen centraal staan. Kijk hier. Bovendien kun je nog steeds leraar worden. Wij bieden Engels en Nederlands – maar dan op een nieuwe manier. Breed, maar met een duidelijke focus.
We zijn – na een voorbereiding die bijna twee jaar heeft geduurd – met deze opleiding gestart op 1 september 2013. Hieronder vertellen we in het kort welk parcours we bij deze samenvoeging bewandeld hebben.
Wat willen VWO-ers?
In 2010 hebben we samen met deskundigen (van bureau Motivaction) onderzoek gedaan naar de belangrijkste studievoorkeuren van 4, 5 en 6 VWO’ers die geïnteresseerd zijn in literatuur, cultuur, taal en geschiedenis (het zogenaamde alfa-profiel). Zij willen volgens het rapport, globaal samengevat: bij voorkeur wetenschappelijke én creatieve kennis opdoen van hoog niveau in brede, thematische opleidingen met specialisatiemogelijkheden aan het slot; een reëel perspectief kunnen ontwikkelen op (hun) mogelijkheden op de arbeidsmarkt die – voegen wij er aan toe – tussen 2012-2017 vermoedelijk kwetsbaar zal blijven, ook wanneer de economische omstandigheden gunstiger zijn; daarover moeten we eerlijk en realistisch zijn; kunnen doorstromen naar specialistische masteropleidingen waaronder de educatieve master, zodat ze zich kunnen kwalificeren voor een baan in het onderwijs op het hoogste (eerstegraads) niveau, want de vraag naar bevoegde leraren is onverminderd groot; met uitdagende (klassieke en digitale) leermiddelen worden gemotiveerd, zowel in intellectuele als in creatieve zin; worden aangemoedigd in hun ontwikkeling tot hooggeschoolde, kritische en sensitieve burgers in een complexe, competitieve en internationaal georiënteerde wereld; verzekerd zijn van intensieve begeleiding en aandacht; hun (visie op het) leven kunnen verrijken met de wijsheid die literatuur en wetenschap biedt.
Wat wij kandidaat-studenten aanbieden
Na publicatie van dat rapport zijn de docenten van het cluster Literatuur en Cultuur samen met studenten en externe deskundigen (onder meer op het gebied van de onderwijsvernieuwing) hard aan de slag gegaan. Hier onder andere. Hoe kan – met onze eigen middelen en tradities – een VU-opleiding er uitzien die aan deze brede en belangrijke eisen voldoet? Hoe kunnen we daarbij profiteren van het kritische debat over de zogenaamde “21st Century Skills“?
Literatuur en Samenleving is ons antwoord op deze vraag. Het is het eindresultaat van ons vernieuwingsproces, ingegeven door veranderingen in de samenleving, de wetenschap, de politiek en het middelbaar onderwijs.
Deze website is mede gemaakt om op hoofdlijnen te laten zien wat we thans doen. Het College van Bestuur van de VU (het hoogste bestuursorgaan van onze Universiteit) en het Ministerie van Onderwijs hebben onze plannen inmiddels bestudeerd en goedgekeurd. Kijk hier om te zien hoe onze Directeur Onderwijs het nieuws daarover verspreid heeft. Na deze e-mail hebben we veel taart gegeten! In september 2015 starten we al met de derde lichting.
Zogenaamde visitaties vormen de grondslag van periodieke kwaliteitscontroles. Daaraan hechten we zeer. Daarnaast vragen we ook jou (wanneer je komt studeren) elk onderdeel kritisch te evalueren en steeds te zeggen wat je ervan vindt. In opleidingscommissies hebben studenten zitting, die ons werk altijd kritisch volgen.
De oude opleidingen?
De oude opleidingen bouwen wij zorgvuldig af. Iedereen die aan Nederlands, Engels, Frans en Literatuurwetenschap is begonnen, kan de studie dus rustig voltooien. Nog steeds zetten wij ons daar maximaal voor in.
En wat onze geschiedenis betreft? Die koesteren wij! Lees eens het verhaal van Roel Zemel over de geschiedenis van de oude opleiding Nederlands. Blader in het weblog van Oudere Nederlandse Letterkunde (sinds 2008). Daar vind je korte typeringen van de scripties die we begeleiden. Of bekijk het weblog van Moderne Nederlandse Letterkunde (sinds 2007).