For Exchange Students: see Literature & Society!
Bij Literatuur en Samenleving vinden we het belangrijk om literatuur in een brede, internationale context te bekijken. Wanneer je voor Engels kiest, leer je uiteraard veel over de literaire tradities van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, maar maak je ook kennis met literatuur uit andere landen – de Engelstalige literatuur is immers een mondiale aangelegenheid. Bij Engels bestudeer je onder meer het werk van internationale auteurs, zoals de romans van de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie.
Ook bij Nederlands is er ruimschoots aandacht voor de internationale context. Tijdens onze cursussen leer je dat de Nederlandse literatuur al sinds de Middeleeuwen een vitaal onderdeel is van onze dynamische Europese cultuur. Een ander voorbeeld van een internationaal georiënteerd vak is Hoog en laag, mooi en lelijk – tijdens deze cursus lees je oorspronkelijke teksten over literatuur van belangrijke denkers als David Hume, Theodor Adorno en Roland Barthes. En wanneer we op excursie gaan naar de slagvelden van de Groote Oorlog, zullen we met tal van sporen van een vroegtwintigste-eeuwse “globaliserende” wereld in aanraking komen. Om zoveel mogelijk van internationale wetenschappelijke literatuur op te kunnen steken – verplichte opdracht bij nagenoeg alle cursusonderdelen – volg je een cursus Academic English. Zo verbeter je je Engelse taalvaardigheid wat je van pas kan komen als je een half jaar in het buitenland gaat studeren.
Een hoog niveau van het Engels helpt je ook bij het aanvragen van beurzen voor studeren in buitenland. In het derde jaar heb je één semester de tijd om in een ander land te studeren, onder meer in het kader van het Erasmus-programma! Volg je de Engelstalige track? Dan bieden onze “exchange programmes” je de uitgelezen mogelijkheid om je in de taal en cultuur van, bijvoorbeeld, Engeland of Verenigde Staten onder te dompelen. Kies je voor de Nederlandstalige track? Dan kun je uiteraard ook naar het buitenland, bijvoorbeeld Gent, Parijs of Zuid-Afrika.
Lees het interview met Azarakhsh Akbari, een van onze studenten die onlangs naar Zuid-Afrika is geweest. En bekijk het korte verslag van Tim Reus, die naar Perth (Australië) ging.